Mielen ja kuntoutuksen talo - Mikkeli

Mikkelin keskussairaalan yhteyteen valmistunut lisärakennus, Mielen ja kuntoutuksen talo otettiin käyttöön tammikuussa 2023. Mielenterveys-, päihde- ja kuntoutuspalveluja tarjoavassa talossa on noin sata potilaspaikkaa, ja siellä työskentelee noin 350 hyvinvointialueen työntekijää. 

Mielen- ja kuntoutuksen talo on Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (ESSOTE) ESPER-hankkeen viimeinen ja samalla suurin osakokonaisuus. Rakennuksessa on mielenterveys-, päihde- ja psykiatriapalvelujen lisäksi sairaalakoulu, lasten psykiatrinen päiväosasto sekä vaativan kuntoutuksen ja palliatiivisen hoidon yksikkö.

"Tässä urakassa löivät kättä niin aikataulu, talous kuin rakentamisen laatukin"

Käyttäjien kanssa suunniteltu Mielen ja kuntoutuksen talo on ollut hyvä esimerkki onnistuneesta projektista. Kaikki osapuolet ovat olleet erittäin tyytyväisiä. 

– Tässä urakassa löivät kättä niin aikataulu, talous kuin rakentamisen laatukin. Työmaa näyttää alittavan budjettinsa eikä laatua voi moittia, kiitteli vastaanottotarkastuksen puheenjohtaja Teppo Yli-Karro Essotesta. (Mikkelin Kaupunkilehti 2023)  

– Tämä on tosi upea, tiivistää tilasuunnitteluasiantuntija Emma Pukkila ajatuksensa Ylen haastattelussa. (Yle 2023)

 

Yllä virtuaalikuva Korpisen toimittamasta Gaius-konseptista. Voit liikuttaa kuvaa ja kaksoispainamalla suurentaa kuvan sekä klikata tuotteita. Oikean yläkulman valikosta voit valita tarkasteltavan huoneen. 

 

Korpiselta kylpyhuoneet ja henkilönostimet

Korpinen toimitti Mielen ja kuntoutuksen taloon esteettömien kylpyhuoneiden varusteet, sekä laajan kokonaisuuden henkilönostimia.

Nostinasennuksissa suosittiin lähes vapaan liikkuvuuden mahdollistavia H-kiskoja – kylpyhuoneissa potilas pystyy nostoliinoissakin ollessaan asioimaan luontevasti wc-istuimella, suihkussa ja pesualtaalla.

Nostinmalliksi valittiin Roomer S, jonka ansiosta oviin tai väliseiniin ei tarvinnut tehdä ääneneristävyyttä heikentäviä aukotuksia kiskoille, vaan siirtymä kattokiskosta toiseen tapahtuu nostimen hihnojen avulla oviaukon kautta (katso video Roomer S-mallista).

Kattavan nostinjärjestelmän ansiosta potilaita kuntoutetaan turvallisesti ja tehokkaasti, sekä tarvittaessa siirretään huoneesta toiseen nopeasti ja omaa yksityisyyttä kunnioittaen.

Käytävään toteutettiin noin 80 metriä pitkä kävelytysrata, joka mahdollistaa monipuoliset kävelyharjoitteet nostimen avustamana.

 

Ajanmukaiset ja modernit tilat 

Kuntoutuspalvelujen tilat koostuvat neurologisen ja ortopedisen kuntoutuksen osastotiloista. Rakennuksessa on runsaasti kuntoutukseen soveltuvia tiloja, kuten erityisvarusteltuja terapiahuoneita, terapia-allasyksikkö, kuntosalit ja toiminnalliset pihat, jotka ovat tarpeen mukaan kaikkien rakennuksessa toimivien ja koko sairaalatoiminnan käytössä.

– Mielenterveyspalvelut ja -hoidot ovat kehittyneet vuosien mittaan huimasti ja on todella tärkeätä, että meillä on nyt myös ajanmukaiset tilat uudisrakennuksessa muiden palvelujen yhteydessä, Essoten kehittämisjohtaja Pirjo Syväoja painottaa. (Mikkelin Kaupunkilehti 2023)  

Mielen ja kuntoutuksen talon tilat mahdollistavat entistä laadukkaamman ja vaikuttavamman hoidon ja palvelun asiakkaille ja potilaille, sekä viihtyisät ja turvalliset tilat henkilökunnalle.

 

Kiinnostaako sinua vastaavanlainen ratkaisu?

Suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijoihimme jo suunnitteluvaiheessa. Asiantuntijamme auttavat suunnittelussa ja esteettömyyteen liittyvissä haasteissa veloituksetta. Ota yhteyttä nostinratkaisuiden asiantuntijaamme:

Anu Pennanen toimii Korpisella suunnittelijoiden, arkkitehtien ja rakennuttajien tukena.
Anu on esteettömyyden asiantuntija, joka jaksaa puhua käyttäjälähtöisyyden ja toimivuuden puolesta.

 Ota Anuun yhteyttä:
 [email protected]
 +358 40 527 0742

 

 

Lähteet:
Mielentalo otetaan käyttöön alkuvuoden aikana – Paikalliset urakoitsijat luovuttivat rakennuksen aikataulussa ja alle budjetin Luettavissa täältä
Mielen ja kuntoutuksen talo otetaan Mikkelissä käyttöön muutto kerrallaan – Moision sairaala tyhjenee. Luettavissa täältä.