Malminkartanon palvelukortteli - Helsinki

Helsingin Malminkartanoon avautui vuoden 2023 alussa Suomen monipuolisin palvelukortteli. Korttelissa yhdistyvät Gaius Care -kylpyhuonekonseptin esteettömät tilat ja kattopotilasnostimet, jotka mahdollistavat turvallisen ja vaivattoman liikkumisen. Tämä ainutlaatuinen kompleksi tarjoaa laajan valikoiman palveluita ja tiloja asukkaiden tarpeisiin. Palvelukorttelissa sijaitsee muun muassa päiväkoti, ympärivuorokautinen palveluasuminen, yhteisöllinen asuminen ja jopa oma päiväkoti koirille.

– Malminkartanon kohdetta voisi kutsua vanhan ajan kyläkeskukseksi: sieltä löytyy kaikki tarvittava eri ikäisille ihmisille, paljon erilaisia hyvän arjen elementtejä

Norlandian hoivayksikön johtaja, Mira Ruusunen, oli vastuussa kohteen suunnittelusta hoivan näkökulmasta. Hän otti huomioon ikääntyneiden tarpeet aina pohjapiirroksia myöten, korostaen yhteisöllisyyden tärkeyttä asukkaiden arjessa. Ruusunen iloitsee siitä, kuinka saumaton arjen jakaminen on, kun eri palvelut ja käyttäjäryhmät on huomioitu suunnittelun alkumetreiltä lähtien Hoivatilojen artikkelissa.

Malminkartanon hoivatilojen suunnittelusta vastasi hankekehityspäällikkö Olli Haapio. Vaikka prosessi oli aikaa vievä ja sisälsi yllätyksiä, Haapio kertoo, että asiat loksahtivat lopulta paikoilleen. Alueella oli suuri tarve uusille tiloille operaattoreiden toimesta, ja Helsingin kaupunki tuki yksityissektorin panosta alueen kehittämisessä kaupunkilaisten parhaaksi.

Arkkitehtisuunnittelusta vastasi L Arkkitehtien Mari Ille, jonka päämääränä oli luoda lämmin ja kotoisa kokonaisuus. Rakennukset suunniteltiin edistämään hyvää elämää ja yhteisöllisyyttä kestävällä ja laadukkaalla tavalla.

– Meille tämä on ollut mielenkiintoinen, innostava suunnittelukohde. On ollut haastavaa, mutta ehdottomasti palkitsevaa pohtia ja tarjota suunnitteluratkaisuja näin monen eri käyttäjäryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaiseen kokemukseen, kuvailee Ille työsarkaansa Hoivatilojen artikkelissa.

Malminkartanon palvelukortteliin valittiin Korpisen Gaius Care -kylpyhuonekonseptin tuotteita

Gaius Care on toiminnallinen kylpyhuoneratkaisu erityisesti hoivakoteihin, palvelutaloihin ja erityisasumiseen. Se on mitoituksellisesti, ergonomisesti ja toiminnallisesti jokaista yksityiskohtaa myöten hiottu kokonaisuus. Tukikaiteellinen allas, säilytyskaappi sekä tukikahvat ja -kaiteet muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jossa osien keskinäinen sijoittelu ja etäisyydet on suunniteltu tukemaan itsenäistä liikkumista. Lue lisää >

Antimikrobinen ominaisuus ennaltaehkäisee tartuntaepidemioita hoivakodeissa

Kosketuksen kautta kalusteiden pinnoille kerääntyy mikrobeja, joiden aiheuttamat infektiot ovat haitallisia terveydelle ja jotka leviävät ihmisten mukana helposti paikasta toiseen. Antimikrobiset pinnat

 kylpyhuonekalusteissa tuhoavat tutkitusti 99,9% haitallisista mikrobeista. Lue lisää >

 

Yllä virtuaalikuva Korpisen toimittamasta Gaius -kylpyhuoneesta. Voit liikuttaa kuvaa ja kaksoispainamalla suurentaa kuvan sekä klikata tuotteita. Oikean yläkulman valikosta voit valita tarkasteltavan huoneen. 

 

Kattonostinjärjestelmä on esteettinen, turvallinen ja käytännöllinen tapa siirtää potilaita Malminkartanossa

Malminkartanon kattavan nostinjärjestelmän ansiosta potilaita kuntoutetaan turvallisesti ja tehokkaasti, sekä tarvittaessa siirretään huoneesta toiseen nopeasti ja omaa yksityisyyttä kunnioittaen. Kattoon kiinnitetyn nostimen ansiosta lattiatilaa erilliselle nostimelle ei tarvita. 

Kattokiskoratkaisuissa on rajattomia asennusmahdollisuuksia niin potilas- ja kylpyhuoneeseen kuin yleisiin tiloihinkin. Kevyet kattokiskot voidaan asentaa rakentamisen yhteydessä, mutta helposti lisätä myös jo olemassa oleviin tiloihin.

Malminkartanossa nostinasennuksissa suosittiin lähes vapaan liikkuvuuden mahdollistavia H-kiskoja – kylpyhuoneissa potilas pystyy nostoliinoissakin ollessaan asioimaan luontevasti wc-istuimella, suihkussa ja pesualtaalla.

Nostinmalliksi valittiin Roomer S, jonka ansiosta oviin tai väliseiniin ei tarvinnut tehdä ääneneristävyyttä heikentäviä aukotuksia kiskoille, vaan siirtymä kattokiskosta toiseen tapahtuu nostimen hihnojen avulla oviaukon kautta.

Lue ratkaisu kattonostinjärjestelmistä Mikkelin Mielen ja kuntoutuksen talon referenssistä.

 

Oletko suunnittelemassa esteetöntä tilaa? 

Anu Pennanen toimii Korpisella suunnittelijoiden, arkkitehtien ja rakennuttajien tukena. Anu on esteettömyyden asiantuntija, joka jaksaa puhua käyttäjälähtöisyyden ja toimivuuden puolesta.
 

Ota Anuun yhteyttä:
[email protected]
 +358 40 527 0742
Yhteydenottolomake